Регистрират автосервизите със закон

Това обаче може да оскъпи ремонтите, предупреждават от Автомобилна администрация

308 ~ 1 мин. четене

Да се въведе регистрация на автомобилните сервизи, предвижда нов законопроект. От 2011 година този бизнес е извън всякакви нормативни актове и на практика не подлежи на регулация от държавата.

Браншовите организации подкрепят въвеждането на новия режим с мотива, че регистрацията ще доведе до по-високо качество на извършваните ремонти и ограничаване на сивия сектор. От Автомобилна администрация обаче изразиха резерви по отношение на законопроекта. Според изпълнителния директор Димитър Ганев агенцията няма необходимия административен капацитет, за да регулира дейността на сервизите, а освен това въвеждането на определени норми за извършване на дейността значително ще повиши цените на услугите, които извършват автомобилните сервизи, съобщава Дарик.

Автомобилните сервизи в България към настроящия момент не подлежат на регулация от държавата. Не се осъществява контрол върху качеството на извършваните ремонтни дейности по автомобилите, а според Динко Хулка от Националната асоциация на автомобилните сервизи, това е една от основните предпоставки за по-голяма безопасност на пътя.

Според него браншът подкрепя предложените промени - малки и големи да спазват едни и същи правила, което ще доведе до качествени ремонти, отговорност от страна на сервизите, понижаване на броя на катастрофите вследствие на техническа неизправност. "От това всички ще спечелят - от потребителя до доставчика на резервни части", каза той. 

Подкрепи Economic.bg