Рекордни залози за поскъпване на златото

Спекулантите разчитат все повече на ръст при цената на благородния метал

64 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Спекулантите увеличават залозите, че златото ще върви нагоре, пише Bloomberg, като се позовава на данните от Комисията по търговия с фючърси и деривати. В края на август дългите позиции и опциите в благородния метал са достигнали 131 687 контракта, което е невиждан брой от март. За една седмица увеличението е с 19%.

Като цяло общите залози за поскъпване на суровините са намалели с 1.9% до 1.3 млн. контракта, но продължават да са близо до най-високото си ниво за последните 15 месеца. Индексът Standard & Poor's GSCI Spot Index, който следи 24 стоки, расте за пета поредна седмица и това е най-дългото рали от юни 2011 г.

Инвеститорите залагат на металите и суровините, тъй като очакват Федералният резерв да стартира трета програма за количествени улеснения (QE3) и да наводни пазара с долари. В петък председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че ще предприеме подобни мерки, ако е необходимо.

От декември 2008 г. до юни 2011 г. Фед осъществи две програми на стойност 2.3 трлн. долара. За този период цената на златото скочи със 70%.

"По всяко време могат да излеят още пари в икономиката. Това са добри новини за златото", коментира Дан Денбоу, фонд мениджър в USAA Precious Metals & Minerals Fund. "Изгледите за нови парични стимули връщат апетитът за риск на пазарите", добавя той.

През август златото поскъпна с 4.5%, като през тази година по-голям ръст е имало единствено през януари - 11%. При среброто увеличението през миналия месец е още по-голямо - 13%, показват данните на S&P GSCI.

Освен очакванията за наливане на пари в САЩ, златото получава доверие и заради проблемите в Европа. безработицата в Еврозоната достигна рекордните 11.3% през юли. Икономическото доверие падна до най-ниското си ново за последните три години, а решение на дълговата криза все още не се вижда.


Подкрепи Economic.bg