Рекордните 32 млн. долара за Aston Martin

Моделът DBR1 печели 24-часовото състезание на Льо Ман през 1959 г.

100 ~ 2 мин. четене

Единственият Aston Martin, който е печелил 24-часовото състезание на Льо Ман е обявен за продажба за рекордните 32 млн. долара. Зеленият DBR1 е бил управляван от Карол Шелби и Рой Салвадори в най-известната надпревара за издръжливост на планетата през 1959 г., пише Bloomberg. Исканата цена от 20 млн. паунда прави автомобила най-скъпата произведена във Великобритания кола.

Победителят Aston е придобит от базирания в Англия търговец Talacrest за 2 млн. долара от френския колекционер Джаки Сетън. Покупката е станала през 1992 г., сочат данните на управляващия директор на Talacrest Джон Колинс, който е продал колата на сегашния й собственик. По думите му досега са отхвърлени четири оферти под последната искана цена.

Редките следвоенни модели на Aston Martin, Ferrari и Porsche са повишили рязко цената си, тъй като богатите хора искат да диверсифицират своите инвестиции с вложения на част от активите в класически автомобили. През миналия месец продажбите в автомобилни търгове в Калифорния са достигнали до рекордните 263,3 млн. долара - 33% увеличение спрямо 2011 г.

Моделът на Aston Martin, който в момента е собственост на Дейвид Браун е произведен през 50-те години на миналия век, за да оспори лидерството на Ferrari в световния шампионат за спортни автомобили. Британският производител успява да спечели титлата през 1959 г.

Ако моделът DBR1/2 бъде продаден за исканата цена, това ще го направи първият британски автомобил, който е продаван за над 30 млн. долара. Цената му ще надвиши два пъти тази на Ferrari GTO от 1960 г.

Най-високите цени за класически автомобили обикновено се постигат чрез дискретни сделки. В момента най-скъпата кола произведена във Великобритания, която е продадена на публичен търг, е Bentley от 1929 г., което през юни беше продадено за 5 млн. паунда, или 7,8 млн. долара.

Подкрепи Economic.bg