Роумингът може да стане безплатен в ЕС от 2014 г.

Предвижда се и промяна в начина на таксуване на международните разговори от стационарни телефони

68 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Разговорите в роуминг в рамките на Европейския съюз (ЕС) да станат безплатни ще предложи Европейската комисия (ЕК). Това би могло да стане от следващото лято за гласовите услуги, а за мобилния интернет от 2016 г. Предложението е част от пакет законодателни промени, свързани с пазара на телекомуникационни услуги. Той предвижда създаване на единен пазар и по-лесен достъп до него на мобилни оператори, съобщи БНТ.

Описваните като най-големи промени в сектора от 26 години насам предвиждат забрана мобилните оператори да таксуват входящи разговори, т.е. роуминга, а от 2016 г. да не се плаща допълнително и за ползването на интернет в чужбина. Как може да стане това?

"Единият вариант е операторът да ви предложи план, покриващ всички европейски страни. Така ще плащате една и съща цена за минута, независимо къде се намирате. Ако не направят това, вие - като потребител - имате и друг вариант да избегнете плащането на роуминг. Тогава всеки път, когато се намирате в друга страна от ЕС, ще можете да избирате местен оператор, ако не ви харесва цената, предлагана от вашия оператор. Това ще става по същия начин, по който днес избирате безжичен интернет. Освен това ще забраним таксуването на входящи разговори", поясни Райън Хийт, говорител на ЕК.

Предвижда се да се промени и начинът на таксуване на международните разговори от стационарни телефони. Комисията смята, че в рамките на Европейския съюз не трябва да съществуват международни разговори. Това означава, че за минута разговор между София и Брюксел, например, телекомът няма да може да взима повече, отколкото за минута разговор между София и Пловдив, например.

Сега пазарът на телекомуникационни услуги в ЕС всъщност представлява 28 отделни пазара. Промените, част от които е и предложението за роуминга, предвиждат всеки оператор, регистриран в една държава, да може да работи и в друга, без да е необходимо да му се издават разрешения и там.

Според ЕК, след като бъдат приети от всички 28 държави, новите правила ще позволят на телекомите да се развиват по-добре и да бъдат защитени както потребителите, така и те.

Има идея договорите за телекомуникационни услуги да бъдат с продължителност най-много 12 месеца. Ще бъде възможно и клиент да прекрати предсрочно договора си, ако скоростта на интернета, който получава, е по-малка от обещаната.

Подкрепи Economic.bg