Румен Петков дава шефовете на НДК на прокурор

От печалба дворецът излязъл на загуба, твърди депутатът

96 ~ 2 мин. четене

Депутатът от БСП Румен Петков, ще сезира прокуратурата за "безобразията, които се вършат в НДК". По думите му имало официален поверителен одитен доклад в министерството на финансите, който разкривал злоупотребите. Това е последица от правителствено решение от май 2011 г., с което дворецът беше прехвърлен към министерството на финансите", обясни депутатът.

Мнението му е, че по този начин е направена изключително вредна стъпка - бе прехвърлен от списъка на обектите с публична държавна собственост при тези с публична частна. Това беше първа крачка към приватизацията или грабежа на НДК, смята Петков. Данните му показват, че са констатирани разходи за 11.737 млн., а приходите за този период са били едва 5.647 млн. лева. "20 г. преди това печалбата на НДК е била около 10 млн. лева годишно. Приходите почти изцяло са от наеми и рентиерство. Това е изключително неграмотно управление, некадърно и престъпно към българската култура", добави Петков. За една година там не е направен стратегически план на развитие. Не е изградена система за контрол на финансите, което е предпоставка за всекидневен грабеж.

Отговорни за това положение са председателя на управителния съвет Иво Георгиев, съветник на Симеон Дянков, и изпълнителните директори Тодор Влайчев и Десислава Минева, които също са близки до финансовия министър. Имам основание да считам, че те получават по 5 хиляди лева заплата, т. е. повече от министър-председателя. За да доведат НДК от световен конгресен център номер едно преди 3 г. до институция със затихващи функции и планирани загуби. Интересно е дали тези хора са получавали и бонуси за безумията, които вършат, запита Петков. Според него главен виновник е Дянков. До премиера Бойко Борисов и до министър Вежди Рашидов е изпратено писмо за това от дузина културни деятели, но отговор няма, съобщи народният представител от БСП.

Подкрепи Economic.bg