Румънският регулатор забрани на "Евроинс" да продава "Гражданска отговорност"

Комисията за застрахователен надзор в Румъния е открила неизпълнение на регулаторните изисквания в отделите Ликвидация и Информационни системи

224 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Дъщерното дружество на българския застрахователен холдинг "Евроинс иншурънс груп" - "Евроинс Румъния" временно няма право да продава задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Комисията за застрахователен надзор в Румъния е открила неизпълнение на регулаторните изисквания в отделите Ликвидация и Информационни системи. След отстраняването на нередностите, забраната ще бъде отменена, пише в съобщението на компанията.

В становището на румънския регулатор е записано, че целта на забраната е да се подобри работата на двата отдела. От "Еврохолд България" АД, собственик на "Евроинс иншурънс груп", са изненадани от решението, тъй като според тях "мерките, поискани от застрахователния регулатор са взети предвид още след извършената проверка и своевременно са изпълнени".

В тази връзка в рамките на днешния ден регулаторът ще бъде уведомен подробно за изпълнението на гореспоменатите изисквания, след което ще очакваме "Евроинс Румъния" да възобнови дейността си по продажба на полици Гражданска отговорност, е посочено в официалното становище на компанията.

От холдинга обясняват, че през юни 2013 г. в застрахователната компания е била извършена пълна проверка на дейността й, като румънският регулатор с официално прессъобщение от преди няколко дни е информирал, че констатираните нарушения са от оперативен характер, заради които единствената санкция, която е била наложена на "Евроинс Румъния", е била глоба на директора на отдел Ликвидация на застрахователната компания, заедно с наложени подобни наказания и на други застрахователни компании, проверени по същото време. Независимо от това, с вчерашното си решение застрахователният регулатор, е преразгледал становището си.

Данните за продажбите на "Евроинс иншурънс груп" за юли показаха, че единствено румънското им дружество отчита ръст на приходите и те са основно от полиците "Гражданска отговорност". Общите приходи на "Евроинс Румъния" за първите седем месеца на годината са 73.88 млн. евро, от които 66.44 млн. евро се дължат на ГО.

Подкрепи Economic.bg