Русия, Беларус и Казахстан създадоха Евразийски съюз

Президентите Путин, Лукашенко и Назарбаев проведоха в Астана церемония по подписване

Пакт срещу ЕС

Автор: Николай Марченко

Президентите на Русия, Беларус и Казахстан подписаха в Астана договора за Евразийския икономически съюз (ЕАИС), като по този начин се преобразува действащият вече Митнически съюз. Предстои националните парламенти на трите държави формално да ратифицират договора до края на 2014 г., като целта е ЕАИС да започне да фунционира от 1 януари 2015 г.

Към този момент ще трябва да са факт всички условия за свободното движение на стоки, услуги, капитали и работна ръка между трите държави. Страните имат намерение и да провеждат съгласувана политика в ключови отрасли на икономиката – в енергетиката, индустрията, селското стопанство и транспорта.

Медиите съобщават, че лидерите на Беларус и Казахстан Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев до последния момент не са били доволни от икономическите стимули и са притискали Путин да направи още отстъпки за техните страни що се отнася до данъци, мита и такси.

Германската агенция dpa коментира, че по този начин РФ и двете авторитарни бивши съветски републики искат да създадат конкуренция на Европейския съюз (ЕС). „Става дума за формиране на нов модел за икономическо сътрудничество”, коментира след церемонията Нурсултан Назарбаев.

На свой ред Путин подчерта „историческото значение на ЕАИС”. Според него става дума за „централното събитие на годината” в политическия живот на региона. Лукашенко пък подхвърли, че „рано или късно” към техния съюз може да се присъедини и съседната Украйна.

На разширеното заседание присъстваха също така президентите на Армения Серж Саргсян и на Киргизстан – Алмазбек Атамабаев, чиито страни също предстои да влязат в Митническия съюз и ЕАИС.

Припомня се, че работата върху договора започна през 2011 г., когато президентите на трите държави приеха декларация за евразийска икономическа интеграция. Преди месец, на 29 април 2014 г. по време на заседание в Минск лидерите на Русия, Беларус и Казахстан проведоха и финалния рунд за преговори преди подписването на договора.

Коментари: 0