Русия спасява рублата

Премиерът Дмитрий Медведев нареди на централната банка да се намеси при необходимост на валутния пазар

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев днес нареди на Руската централна банка да се намеси при необходимост на валутния пазар, за да укрепи рублата, чийто курс тази седмица се срина до най-ниските си равнища от икономическата криза през 2009 година, предават руските медии.

"Има правила. Централната банка трябва да ги следва, включително що се отнася до диапазона на колебания", в който се движи рублата, заяви той.

"Интервенциите трябва да се засилят, като се имат предвид разбира се световната икономическа ситуация, тенденциите в Европа и суровините", допълни премиерът. 

Политиката на РЦБ е да поддържа рублата в стабилни граници на колебание спрямо валутна кошница евро-долар (съставена от 55 процента долари и 45 процента евро), интервенирайки, ако се наложи, на валутния пазар. Тази седмица рублата поевтиня силно, достигайки нива, невиждани след икономическата криза от 2009 година, която отслаби позициите на страната. Руската валута пострада от избягването на риск от инвеститорите, обезпокоени от ситуацията в еврозоната, и от поевтиняването на петрола. 

Коментари: 0