Ръст на търговията с екзотични и защитени животни

2 млн.долара дават за сготвено животно, от което има 5 в света. Незаконният пазар на изчезващи видове е трети по обем след този на наркотици и оръжие

Автор: Таня Киркова

Наблюдава се ръст на незаконната търговия с редки и защитени видове животни. Нямаме статистика на колко милиарда възлиза този незаконен пазар в света, в Европа и в България,  но той е трети по обем след тези на наркотици и оръжие. Това съобщи   Валери Стефанов, държавен експерт в Дирекция „Национална служба за защита на природата” към Министерството на околната среда и водите в отговор на въпрос на Информационна агенция Икономика по време на семинар в София.  

През България минава малък транзит за незаконните търговци на редки видове, но страната ни е една от най-богатите на биологично разнообразие в Европа и все по-често става тяхна цел. Основният трафик върви  от Африка, Индонезия, Тайланд, Китай...

Най-много незаконно търгувани екзотични животни са от Африка и Азия. Каналите минават през Банкок и Индонезия и оттам  следваща голяма цел на трафика е лондонското летище Хийтроу.  

Чувал съм слухове, че дават 2 млн. долара за сготвено животно, от което има само 5 екземпляра в света, съобщи Алесандър Дацов от Сдружение за дивата природа Балкани.  Колкото по-рядки са видовете, толкова са по-скъпи в менюто.    

Както се шегува колега от международната организация „Трафик Интернешънъл” –  в някои ресторанти са направили червения лист за защитените видове, като лист за меню. Поръчват си оттам на определена цена определено животно с цел да го консумират.

В този списък влизат – костенурки, змии, треопасни, обясни Валери Стефанов.

В китайската медицина се използват голямо количество продукти с не много ясно въздействие върху здравето на хората. Традиционно в медицината използват рог на носорог за лекуване на потентност. „ За малко виаграта спаси носорозите,  но  отново започна кампания за търсене на рог от носорог. Чува се вече за обири в музеи по света за такива екземпляри... Дори хора, назовали се като ирландци, са търсили в столичния природонаучен музей рог от носорог..., смее се експертът от МОСВ.

По тази причина се обмисля  забрана на износа и търговията на рог от носорог, дори като ловен трофей...

Пазарът на редки видове не е толкова развит и хората не са толкова богати, че да  търсят и купуват скъпи екзотични животни, обяснява експертът.

От България се изнасят редки змии и земноводни, птици, главно грабливи, сокол скитник,  орли, сови и други. С българския закон за биологичното разнообразие строго защитени са 487 вида животни и 572 вида разстения в България и съгласно Българското законодателство

всичко свързано с улавяне, убиване, бране, преследване , обезпокояване, притежаване и търгуване с тези видове е забранено и тези действия са обявени за бракониерство.

В последно време се наблюдава зачестяване на случаите с опити за внасяне в България на защитени видове без документи, или износ, притежаване на трофеи от такива животни, каза зам.министър Евдокия Манева..

Купувачът на рядък папагал от столичния пазар за животни в Подуяне, попада под ударите на закона, ако не може да представи фактура от продавача, който го е внесъл незаконно в страната, предупреди Стефанов.

Сред мутрите има приказка, че колкото по-силно е животното, крокодил, лъв или скален орел, толкова повече то му прехвърля от силата си на него. Затова е мода да си отглеждат лъвове, тигри, крокодили ... За рождения ден  на племенника на български медиен магнат бил включен подарък ...лъвче с черно прасенце, опаковано с панделка за обяд на лъвчето...

33 защитени сухоземни костенурки бяха конфискувани и иззети през 2011 г. имот на Кирил Рашков край Катуница, Пловдивско. На 5 юни те са пуснати в природата.  Най-странните защитени насекоми, които са внасяни незаконно в България са различни видове пеперуди, огромни паяци тарантула, внос от Чехия и дори хлебарки и червеи...

 Информационна Агенция Икономика

 

Коментари: 0