Ръст в записванията от западни туристи

Ситуацията на украинския и руския пазар е стабилна

Снимка: МИЕ

Наблюдава се ръст на записванията от страна на туристи от Западна Европа за предстоящия летен сезон. Това заяви във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той участва в среща с представители на туроператорския, хотелиерския и ресторантьорския бизнес по повод наближаващия летен сезон, съобщава Информационна агенция Фокус.

Бранимир Ботев посочи, че всички туроператори, които работят на западно- и северноевропейските пазари докладват за увеличение на записванията за България. „Има ръст на средноевропейския пазар, ръст на визите, издадени в Молдова, ръстът към момента от Беларус е 12 %, почти на същото ниво както през миналата година е ситуацията в Украйна и в Руската федерация. Погледнете картата на Балканите и на Черно море. Кои са най-близките курорти до Крим? Българските. Когато украинците не могат да ходят на почивка, къде ще предпочетат да отидат? В България. За да отидат в Турция трябва да минат през нас и да платят повече. Аз за това съм и оптимист”, увери заместник-министър Ботев.

Той допълни, че тъй като руснаците са много не могат всички да отидат на море в Крим и повечето от тях така или иначе ще дойдат в България. Ботев добави, че България все още има уникален потенциал в сферата на туризма, който новата стратегия дава възможност да бъде разкрит. „Населението в цяла Европа застарява. Пенсионните фондове там позволяват възрастните хора, пенсионерите да почиват в чужбина. От това трябва да се възползва страната ни”, подчерта Бранимир Ботев. Според него, за това ще допринесат най-вече богатството на минерални води, което България притежава.

Коментари: 0