Ръстът на заплатите се забавя

Статистиката на НСИ показва, че за периода април-юни годишното увеличение е с 3.2%, което е далеч под средното ниво от началото на кризата - около 8%

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заплатите в България продължават да растат и през второто тримесечие на 2013 г., но с много по-бавен темп. Статистиката на НСИ показва, че за периода април-юни годишното увеличение е с 3.2%, което е далеч под средното ниво от началото на кризата - около 8%.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват още, че ръстът на заплатите намалява почти при всички икономически дейности. В индустрията възнагражденията са увеличени с 3.7% при средно около 5% през миналата година. Най-фрапираща е разликата в сектора на услугите. Там увеличението през второто тримесечие на 2013 г. е едва 1.8% на годишна база, докато през целия период на кризата увеличението беше двуцифрено.

При създаването на информационни продукти и софтуер, като че ли заплатите вече са стигнали своя пик. През отчетения период дори има намаление с 0.8%. След 2009 г. възнагражденията в IT индустрията растяха с между 10% и 40% всяко тримесечие. За първи път спад на заплатите има и във финансовия сектор - с 0.5%.

При добивния сектор заплатите са нараснали с 0.6% през второто тримесечие. В преработващата промишленост - с 4%, енергетиката - 4.1%, строителството - 4.5%, а в държавното управление - с 6.5%.

Подкрепи Economic.bg