САЩ и ЕС отделят $250 млн. за борба с ебола

Разходите за овладяване на болестта могат да достигнат 600 млн. долара, алармират от СЗО.

САЩ и ЕС отделят $250 млн. за борба с ебола
Автор: Стилиян Гребеничарски

САЩ и Европейският съюз са взели решение да отделят допълнителни средства в размер на 250 млн. долара за борба с ебола съобщава Bloomberg.

Решението идва след като Световната здравна организация (СЗО) алармира, че бюджетните съкращения през последните години възпрепятстват опитите ѝ да се справи с разпространението на заболяването. В последния бюджет на СЗО, ресурсът за отговор на здравни кризи за 2014 и 2015 г. е намален двойно до $228 млн. Това доведе до използване на средства от външни програми в очакване на повече бъдещи дарения.

Европейската комисия (ЕК) ще предостави 140 млн. евро за укрепване на здравните системи на засегнатите страни и техническа помощ. Щатската Агенция за международно развитие обяви, че ще осигури 75 млн. долара за здравни работници и оборудване.

„Ситуацията се развива от лоша към по-лоша. Ние се опитваме на помагаме на терен, но нуждите на този етап изпреварват възможностите ни за реакция”, обявява европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи Кристалина Георгиева.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан и координаторът за болестта в ООН Давид Набаро съобщиха по време на вчерашната си среща с Департамента по здравеопазване на САЩ, че общите разходи, за да бъде овладяна болестта, могат да надхвърлят 600 млн. долара. В същото време, Организацията има значително по-малък човешки ресурс, в сравнение с грипната епидемия през 2009 г.

„Епидемията в Западна Африка показа, че има огромен дефицит на лидерство. Има много въпросителни за това кой ще приложи мерките от пътната карта на СЗО”, коментира за агенцията Джейсън Коун - информационен директор на офиса на „Лекари без граници” в Ню Йорк.

Ебола е отнела вече живота на повече от 1 900 граждани на Либерия, Сиера Леоне, Гвинея и Нигерия, а докладваните нови случаи са нараснали с 40% през изминалите три седмици.  

Коментари: 0