САЩ ще продължи да внася венецуелски петрол

Независимо от смъртта на Уго Чавес, петролната ни индустрия ще бъде стабилна, увери венецуелският министър на промишлеността

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

САЩ ще продължи да внася петрол от Венецуела, въпреки експулсирането на двама венецуелски дипломати от Вашингтон. Това заяви министърът на промишлеността на южноамериканската страна Рафаел Рамирес в интервю за венецуелския ежедневник El Mundo, цитирано от АFP.

„Ние, разбира се, ще запазим нашите доставки за САЩ. Имаме голям пазар и наша собствена рафинерия там", обяви министърът.

Рафаел Рамирес гарантира, че независимо от смъртта на президента на Венецуела Уго Чавес, ще има "абсолютна нормалност и стабилност" на петролната индустрия, която е основен източник на доход на страната с най-големите световни резерви от суров петрол. „Не очакваме някаква промяна, тъй като сме сигурни, че боливарианския проект ще продължи", добави още той.

Дипломатическите отношения между Каракас и Вашингтон се осъществяват без посланици от 2010 г. насам. Въпреки това, Щатите са водещата дестинация за петрола, които южноамериканската страна изнася. 36% от венецуелското производство се изнася за САЩ, като това представлява 10% от цялото северноамериканско потребление.

Подкрепи Economic.bg