САЩ ще регулира вредните емисии от самолетите

Стартира оценка на въздействието на парниковите газове, произвеждани в авиацията

САЩ ще регулира вредните емисии от самолетите

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Стилиян Гребеничарски

Авиопревозвачите могат да се изправят пред ново предизвикателство, след като американският президент Барак Обама призова мерките против климатичните изменения да се разпространят извън автомобилите и електроцентралите, пише Bloomberg.

Щатската Агенция за защита на околната среда обяви, че ще започне да изучава ефектите върху здравето от отпадните газове в сектора. Очаква се резултатите да са налични през април, с което да завърши и първата стъпка към регулирането на този аспект от дейността на превозвачите. Ако се установи, че замърсяването представлява сериозен риск, то ще започне изработване на правила и норми за ограничаването му. Вероятните стандарти няма да влязат в сила преди първото полугодие на 2016 г.      

„Няма друг път, освен да установим стандарти за авиационното замърсяване. Ако САЩ направи първата стъпка, то светът я последва”, казва Вера Парди - старши юрист в Центъра за биологично разнообразие. Организацията бе завела дело срещу Агенцията с искане да предприеме необходимите стъпки за регулиране в тази област.

Представители на Delta Air Lines и Boeing заявиха, че подкрепят ограничаването на парниковите емисии в атмосферата и призовават за използването на по-икономични самолети, по-ефективни практики и биогорива.

В същото време компаниите се противопоставят на опитите на Европейската комисия да въведе ограничения за въглеродните емисии, застъпвайки се за мерки на ниво Международната организация за гражданска авиация или ООН.   

Коментари: 0