СДС стартира подписка за референдум за пушенето

Сините смятат, че оттук нататък националните допитвания трябва да се провеждат заедно с изборите, за да се пестят пари

Снимка: БГНЕС

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

СДС започва от понеделник подписва за свикването на референдум за тютюнопушенето на обществени места, обяви лидерът на партията Емил Кабаиванов на пресконференция днес. Подписите ще събира зам.-председателят на СДС Любомир Ковачев.

От партията обявиха, че в деловодството на парламента вече е внесено уведомление за старта на акцията. Въпросът, който трябва да бъде зададен на националното допитване, ако СДС успее да събере нужните подписи, е: "Да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места?".

Кабаиванов смята, че оттук нататък всяко едно допитване трябва да се прави, когато има парламентарни, местни и президентски избори, за да не се харчат излишно пари от бюджета.

Според лидерът на СДС референдумът за развитието на ядрената енергетика е голям политически провал за БСП. Сините смятат, че партията, оглавявана от Сергей Станишев, е използвала допитването за свои партийно-корпоративните цели.

"За нас ниската активност беше логична и адекватна гражданска реакция срещу този жалък политически фарс. Въпреки, че ние от СДС, първи призовахме за бойкот и не участвахме в този референдум, няма да проявим нахалството на участниците в него и да си приписваме гласа на който и да е български избирател", обяви председателят на СДС. 

След маскарада окончателно паднаха и маските, добави Кабаиванов и подчерта, че на пресконференцията след допитването, "Станишев върна жеста на Костов и Ко, като ги похвали и обяви за автентичната десница". Според него ДСБ умишлено са вдигнали избирателната активност, тъй като са успели да убедят около 20 000 души да гласуват, дори и против.

"Взаимното обслужване между Костов и БСП не е нещо ново, то е червената нишка на прехода, но потресаващото е че вече дори не се опитват да го прикриват", коментира още лидерът на сините.

Подкрепи Economic.bg