Само "Софийска вода" не внесе Общите си условия в ДКЕВР

Регулаторът разгледа предложенията за условията на 51 ВиК оператор, сред които липсват тези на най-големия в страната

Само
300 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

„Софийска вода” все още няма внесени Общи условия от своя страна за разглеждане, затова не те и не се обсъждат. Това каза пред журналисти Илиян Илиев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в отговор на въпрос защо в обсъжданите единни общи условия за дейността на ВиК операторите не се разглеждат тези на столичния концесионер.

Според Илиян Илиев „трябва да е ясно, че Общите условия се подават от ВиК операторите”. „Софийска вода”, която е част от френската компания Veolia Water, обеща да ги внесе в ДКЕВР до края на юли 2014 г. „До края на месеца трябва да ги внесат, да бъдат приети при нас на закрито заседание и тогава да има пак обществено обсъждане, което касае само „Софийска вода”, каза още Илиев.

Илиев заяви, че идеята е Общите условия да важат за всички оператори и единствената разлика при тях може да бъде по отношение на факта, че „Софийска вода” е концесионер. „Няма друго дружество такова и само това ги прави по-различни, иначе потребителите трябва да бъдат защитени при всички ВиК”, поясни Илиев.

Той бе запитан за бизнес плановете на ВиК дружествата, които са започнали да пристигат в ДКЕВР и какви промени в цените можем да очакваме през следващите месеци.  „Първо трябва да одобрим бизнес плановете и трябва да е ясно, че това са само удължения на стария период 2 години и след това постъпват исканията за цена. Ние все още нямаме бизнес планове, далече е още да се говори за цена”, коментира Илиян Илиев.

Той призна, че предложеният бизнес план на „Софийска вода” (с критично решение за който от ДКЕВР агенция „Икономика” разполага – бел. ред.) е „върнат, като дружеството е получило срок до края на юли да внесе в комисията подобрен план, в който трябва да бъдат изяснени конкретни въпроси”.

„Този проект, който в момента разглеждаме, е внесен от 51 ВиК оператори, всеки един обаче индивидуално е внесъл своите усвоите в комисията”, каза Милена Миланова от ДКЕВР.

Според членовете на ДКЕВР трябва да се промени закона и тогава да се върви към индивидуални договори между потребителите и ВиК операторите. „Представете си, идват при вас от ВиК и искат да сключите договор, вие отказвате да плащате общото потребление – какво да направи операторът? Договорът трябва да е между живеещите в сградата при сега съществуващото законодателство”, каза още Илиев.

„ВиК операторът е собственик до общия водомер, ВиК операторът в сградата не може да влиза нито да отстранява аварии, нито да сменя водомери”, припомни Илиев. Той допълни, че със Закона за етажна собственост тези неща не са уредени и затова се получават тези проблеми. „Дори да се подпишат индивидуални договори, ако не се промени законодателството, пак ще има проблеми”, заяви той.Подкрепи Economic.bg