Санкциите прогонват Shell и Halliburton от Русия

Холандският и американският петролни гиганти вече спират проектите си в страната

Ефект

Санкциите прогонват Shell и Halliburton от Русия
392 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Федералната агенция по недроизползване (Роснедра) предсрочно прекрати правото за позлване на недрата, предоставени на дъщерните фирми на холандско-британската компания Royal Dutch Shell в два въглеводородни участъка.

"Шел Нефтогаз Дивелопмънт (III)" още на 3 юни се обърна в институцията с уведомление за отказ от правото да използва недрата на Барун-Юстинския участък в Калмикия. На 5 юни "Шел Нефтогаз Дивелопмънт (I)" пак се обръща към Роснедра със съответно заявление за напускане и на Аркатойския участък в Ямало-Ненецки автономен окръг на Русия.

Същевременно в офис на руската компания "Газпром сондажи" (100% собственост на един от олигарсите от «Приятелите на Путин» Аркадий Ротенберг – бел. ред.) дойде писмо от московския офис на американската петролна компания Halliburton. Компанията уведомява за «приостановяване на отношенията с руския клиент» заради това, че собственикът им е в «черния списък» на САЩ за санкции срещу близките до Кремъл чиновници и бизнесмени. Това е първият случай, при който заради санкциите на руските нефтени предприятия бива ограничен достъпа до западни технологии.

«Забраната касае всякакви търговски отношения, сделки (продажба на стоки и услуги) с всички юридически лица, които пряко или косвено са свързани с г-н Ротенберг. На 17 май 2014 г. ние получихме съответно разпореждане от главния офис със съответно искане», пише в писмото на Halliburton.

Евросъюзът пък е на път да въведе забрана за износ в Русия на високотехнологична продукция за енергийния сектор. Първи ще бъдат «ударени» монополистите «Газпром» и «Роснефт», на които са им необходими западни технологии за добив в Арктика и проучвания на шистови залежи. Ако ЕС въведе тези санкции, то има прогноза за свиване на нефтодобива с 26 млн. тона или с около 5% от средногодишните му обеми.

Подкрепи Economic.bg