Сделката за ВМЗ-Сопот отново беше отложена

Единственият кандидат за завода получи отсрочка от Агенцията по приватизация

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Агенцията за приватизация удължи срока за подаване на обвързваща оферта за ВМЗ-Сопот до понеделник. Единственият кандидат - "Емко"ООД не подаде предложението си в изтеклия днес краен срок. Не е преведен и депозит от 3 млн. лева.

Първоначалният срок за получаването на обвързваща оферта за закупуването на предприятието бе 15 часа, днес. Часове по-рано обаче стана ясно, че фирмата е поискала от синдикатите в предприятието да бъде направено шоково съкращение на персонала. В разговор с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" собственикът на "Емко" ООД Емилиян Гебрев, поискал във ВМЗ да останат на работа само 1200 оръжейници от сегашните 3200.

Предложението бе направено, въпреки че според стратегията за приватизацията на предприятието купувачът е задължен три години да запази всички работни места.

"Ако в понеделник нямаме подадена оферта имаме няколко сценария, които в никакъв случай не са благоприятни за дружеството", обясни шефът на Агенцията по приватизация Емил Караниколов пред БНТ. Той обясни, че единият сценарий е министърът на икономиката да бъде уведомен, че дружеството е декапитализарано и е трябвало още 2007-2008 да се поиска несъстоятелност. Другият вариант е влизането отново в Народното събрание за приемане на нова стратегия, което ще отнеме около 6 месеца. Това по думите на Караниколов може би ще е пагубно за дружеството.

Все пак той обяви, че е получил уверение от страна на "Емко", че в понеделник най-късно до 15 часа ще бъде преведен и депозит, съответно да бъде подадена и обвързваща оферта.

От стачния комитет на ВМЗ обявиха, че работниците и служителите ще продължат протестите си в понеделник.

Подкрепи Economic.bg