Седми блок на "Козлодуй" най-рано след 12-15 г.

Подготвянето на площадката ще отнеме 3-4 г., прогнозира експерт

Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се построи най-рано след 12 до 15 години и ще струва толкова, колкото би струвало изграждането на двата блока на АЕЦ "Белене". Това каза в лекцията си по време на Международната ядрена конференция във Варна експертът от "Риск инженеринг" Райко Дачев. "Риск инженеринг" бе консултант по изграждането на АЕЦ "Белене". 

Вариантът за изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй" е разглеждан още през 1978 г., но идеята е отхвърлена, защото тогава е преценено, че голямата концентрация на мощности на едно място ще затрудни електроенергийната система, посочи експертът.

Оттогава през годините са правени още няколко разработки за евентуално изграждане на нови мощности на площадката на ядрената ни централа, последната от които е от 2001 г. и според нея три са възможните площадки за изграждане на нов блок.

И за трите площадки е възможно да бъдат използвани съществуващите електропроводи и техническото водоснабдяване, с удължаването на живота на сега действащите реактори обаче, както и на новия, ако бъде построен, животът на съпътстващата инфраструктура на централата ще стане 100 години, което е доста дълъг експлоатационен живот, посочи експертът. Проблем при разглежданите площадки ще бъде и по-ниското ниво, на което се намират и което е под заливаемия минимум. Това налага те да бъдат издигнати до 35 метра над морското равнище, колкото е и централата АЕЦ "Козлодуй".

Подготвянето на площадката ще отнеме 3-4 години. Може да се използва хранилището за отработено гориво, пътните връзки, но на всички сгради, които ще се използват в новия проект, трябва да се извърши обследване, някои да бъдат реконструирани, обясни Райко Дачев. Още 3-4 години ще отнеме одобряването на проекта, а от 2 до 3 години ще продължи издаването на разрешение от ЕК. Самото строителство ще продължи още 5-6 години, прогнозира експертът. 

Коментари: 0