Сенатът одобри Джон Бренън за шеф на ЦРУ

В подкрепа на кандидатурата гласуваха 63 членове на Сената

3821 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Щатският Сенат одобри 57-годишния Джон Бренън за поста директор на ЦРУ, съобщава ИТАР-ТАСС. Бившият съветник на президента Обама по въпросите за борбата с тероризма ще заеме мястото на Дейвид Петреъс, който беше уличен в изневяра.

В подкрепа на кандидатурата гласуваха 63-ма от членовете на Сената, а "против" бяха 34. Републиканците направиха опит да блокират избора на Бренън, но в крайна сметка опитът да се провали гласуването беше преодолян от представителите на демократите.

По време на дебатите за избора на Бренън се разрази дискусия, предизвикана от въпрос на сенатора от групата на републиканците Ранд Пол. Синът на Рон Пол, многократен кандидат за президент на САЩ, попита дали президентската институция има правомощия да нареди въздушен удар срещу американци, които не са въвлечени във военни действия на територията на САЩ.

Във връзка със запитването министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър даде ясно да се разбере, че Вашингтон не може да използва безпилотни самолети за удари срещу американци, заподозрени в тероризъм на територията на страната, освен ако не става въпрос за "изключителни обстоятелства", аналогични на терористичния акт от 11 септември 2001 г.

Подкрепи Economic.bg