Северна Корея препоръча изтегляне на чуждестранните дипломати oт страната

По източното крайбрежие вече са разположени две ракети със среден обсег на действие, съобщават южнокорейски медии, като се позовават на високопоставен правителствен чиновник

3548 ~ 1 мин. четене

Напрежението на Корейския полуостров продължава да ескалира. Властите в Северна Корея предупредиха, че скоро няма да могат да гарантират сигурността на чуждестранните дипломатически мисии в страната.

Севернокорейското министерство на външните работи е предложило на Русия да обмисли възможността за евакуация на своите дипломатически служители от Северна Корея заради изострянето на ситуацията на Корейския полуостров. Това съобщи говорителят на руското посолство в Пхенян Денис Самсонов.

Руското министерство на външните работи е предложило на посолството на Русия в Пхенян и на другите дипломатически мисии да евакуира техния персонал от КНДР. Все още обаче не е взето решение.

Севернокорейските власти са се обърнахли и към Великобритания с призив да се евакуират британските дипломати от Пхенян, съобщи пред журналисти говорител на британското министерство на външните работи.

Страната вече е разположила две ракети със среден обсег на действие по източното си крайбрежие, съобщават южнокорейски медии, като се позовават на високопоставен правителствен чиновник. Министерството на отбраната на Южна Корея засега не коментира информацията за втората ракета.

Все оше обаче не е ясно за какъв вид ракети става дума. Предположенията са за два вида, за които обаче се знае, че не са минали изпитания. Едната е ракетата "Мусудан", която според Южна Корея има обсег до 3000 км, другата е т.нар. ракета KN-08, която се смята за междуконтинентална.

„Потвърдено е, че в началото на тази седмица Северна Корея е транспортирала две ракети със среден обсег на действие до източното си крайбрежие и те са в готовност за изстрелване”, съобщава южнокорейската агенция Йонхап.

Подкрепи Economic.bg