Сезират Цацаров заради заканите на Орешарски за уволнения

Сигналът е подаден от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека"

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Главният прокурор Сотир Цацаров бе официално сезиран за заканата на министър-председателя Пламен Орешарски да уволнява държавни чиновници, протестиращи срещу кабинета. Юристи от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" призоваха главния прокурор да се самосезира за "криминалните" намерения на министър-председателя и да окачестви изказването му като пряка заявка за злоупотреба с власт, съобщи bTV.

Правозащитниците определят изказването като престъпление или опит за престъпление по Наказателния кодекс. Те се позовават на чл. 169 "б" и 169 "в", който предвижда 5 години затвор за длъжностни лица, които чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права.

"Заплаха за уволнение на протестиращи държавни служители от страна на г-н премиера сама по себе си създава основателен страх и пречи за свободното упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл. 43 ал.1 и чл.39 ал.1 от Конституцията на Република България", се казва в сигнала на асоциацията.

От асоциацията смятат, че "събиране на оперативни данни по отношение на длъжностни лица, за които има информация, че работят срещу правителството" е престъпление, свързано със злоупотреба с власт. Според тях ако държавното обвинение реши, че "престъпното деяние не е довършено, то трябва да се вземат мерки за преустановяване на неговото приготовление и за ограничаване на обществено-опасните му последици".

Подкрепи Economic.bg