Sharp съкращава 5000 работни позиции

Голяма част от освободените служители ще бъдат от Китай и Малайзия

88 ~ 1 мин. четене

Японската корпорацията Sharp обяви съкращенията на 5000 работни места в рамките на нов 3-годишен план за реструктуриране, предава Kaldata.

Целта на 3-годишния план е да избави компанията от рецесията и от ниския потребителски интерес. Sharp ще се фокусира върху производството на LCD-панели, които се ползват от таблети и смартфони, надявайки се интересът към мобилните устройства да окаже положително влияние върху търсенето на техните собствени продукти. Компанията иначе ще продължи да разработва и големи 4К панели за UHD-телевизори.

Голяма част от освободените служители ще бъдат от Китай и Малайзия. Работната ръка, заета в главния офис на компанията в Осака, ще бъде намалена с цели 50%. Съкращенията ще засегнат и директорите, които от дванайсет ще станат шест. Компанията ще намали и броя на съветниците си, които най-често са им бивши президенти или вицепрезиденти.

Чрез планът, който ще бъде публикуван след няколко дни, компанията се надява годишните ѝ продажби да надминат 30 млрд. долара, а през 2015 г. нетните печалби да достигнат 100 млрд. йени. За 2013 г., обаче, японският гигант очаква нетна загуба, възлизаща на 500 млрд. йени.

Подкрепи Economic.bg