Шефът на UBS видя „икономическа война” срещу Швейцария

Атаките срещу банковата тайна имали за цел да разклатят позициите на страната във финансовия свят

Изпълнителният директор на най-голямата швейцарска банка UBS Серджо Ермоти обяви, че срещу Швейцария се води „икономическа война”.  Атаките на САЩ и Европейския съюз към банковата тайна застрашава 20 000 работни места във финансовия сектор на страната, обяви Ермоти пред швейцарският вестник SonntagsZeitung.

Целта била да се разклатят позициите на UBS и Credit Suisse, както и самата държава. „Нашите банки управляват 2,2 млрд. франка чуждестранни авоари. Някои конкурентни банки и чуждестранни финансови играчи да завладеят пазарни пространства”, обясни Ермоти.

Страната от години се опитва да запази банковата си тайна, въпреки международния натиск. Досега е имало само стъпки в тази посока – през 2009 г. правителството се съгласи да предостави на САЩ списък с банковите сметки на американски граждани, но след това се отказа. Междувременно започнаха кражби на данни и пазар на черно.

В началото на тази година властите в Берн съобщиха, че обмислят нов закон за облекчаване на банковата тайна в опит за борба с прането на пари. Той има за цел да разшири правомощията на швейцарската Служба за докладване на пране на пари (MROS), така че тя може да изиска информация от посредници след извършване на съмнителна сделка.

Коментари: 0