Шести сме по безработица в Европа

През май нивото в България се запазва на 12.2%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Безработицата в България през май е 12.2% и се запазва на нивото от предходния месец. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат, които се базират на данните на НСИ. С това ниво на безработица страната ни се нарежда на пето място в Европейския съюз.

По-голяма безработица от тази в България има само в най-засегнатите от дълговата криза държави. Най-голяма е в Испания - 24.6%, като там процентът расте със всеки изминал месец. В Португалия безработицата е 15.2%, а в Ирландия - 14.6%. Гърция не изнася данни от два месеца, но на база последните цифри от март 2012 г. тя вероятно е над 22%. В Латвия нивото на безработица е 13.6%, а в Литва - 13.7%.

Като цяло средното ниво на безработица в Европейския съюз през май е под това на България - 10.3%. В еврозоната също е доста по-ниско - 11.1%. И в двата случая обаче има увеличение с по 0.1 процентен пункт спрямо април.

Най-малко безработни има в Австрия - едва 4.1% от икономическо активното население. В Холандия процентът е 5.4%, а в Германия - 5.6%.

При младежката безработица ситуацията е подобна. Най-засегнати са държавите с най-големи дългови проблеми, а с най-ниско ниво са отново най-стабилните държави. В България хората до 25 години без работа са 29.2%. Статистиката показва обаче, че от началото на годината тя намалява от над 30% през януари 2012 г.

Коментари: 0