"Шоколадовият крал" печели изборите в Украйна

Петро Порошенко води с голяма преднина пред Юлия Тимошенко и Олег Ляшко

Президент от корицата на Forbes?

Автор: Николай Марченко

„Шоколадовият крал“ и милиардер Петро Порошенко очаквано води на президентските избори в Украйна, информират медиите в страната.

По данни на Националния екзитпол-2014 на извънредните избори за държавен глава печели Порошенко с 55,9%. Според Общоукраинския телевизионен екзитпол той печели дори с по-голям процент – 57,3%. Това според експерти означава, че най-вероятно победителят ще се определи още на първия тур. 

На втора позиция е бившият премиер Юлия Тимошенко, която е кандидат от партията „Баткившчина“, с доста по-слаб резултат от 12,9%. На трета позиция е скандалният депутат Олег Ляшко, лидер на „Радикалната партия на Украйна“, който е събрал около 8% от гласовете.

Лидерът на президентската надпревара, който бе посочен доста преди вота, за фаворит смята, че украинците с гласа си са подкрепили неделимата Украйна и европейското й бъдеще.

"85% от украинците подкрепиха европейския избор на Украйна. Към днешния ден реализацията на европейската насока, европейския устрем на Украйна е извънредно важен и всички клонове на властта са длъжни да се ръководят в дейността си от тази решителна воля на Украйна", заяви кандидат-президентът, цитиран от сп. "Forbes Украина".

Както разкриха по-рано украинските медии, Порошенко се е срещал с друг милиардер – газовия посредник Дмитрий Фирташ, арестуван във Виена по искане на американските спецслужби. Заедно с Фирташ, който се смята за основен спонсор на лидера на УДАР Виталий Кличко, са се разбрали боксьорът да се кандидатира отново за кмет на Киев, за да остави президентската надпревара за Порошенко.

По този начин увжаваният в страната предприемач си спечели мястото на фаворит на изборите, преди да са започнали. Натискът от страна на Москва върху неговите фабрики за шоколад „Рошен“, който се прави чрез забрана на кондитерските му изделия в Русия, само допълнително му дава „точки“ в полза на подкрепа от страна на патриотично-настроените украинци. 

Коментари: 0