Швейцарец строи завод на 30 декара в Монтана

Предприемачът може да осигури 100 работни места

Снимка: Община Монтана

Автор: Стилиян Гребеничарски

Швейцарецът Андре Урех е закупил за 508 хил .лв. общински терен в гр. Монтана терен с площ 30 декара, съобщи кметът на общината Златко Живков, цитиран от БТА. Урех ще използва терена за да построи завод за метални палети.

По план заводът трябва да заработи до 38 месеца, с което ще бъдат отворени около 100 нови работни места. Общият размер на инвестицията не се съобщава. Инвеститорът е осигурил пазар в родината си за около 10 - 15 хил. палети годишно. Ако бизнесът потръгне, до 5 години заетите в предприятието ще се увеличат с още 50. В момента Урех използва помещения под наем, където са ангажирани 26 човека.

Кметът добави, че предприемачът е предложил и създаване на паралелка по металообработка в местната техническа гимназия „Христо Ботев”. По швейцарска система, младежите ще имат 3 дни практика в предприятието, а през останалото време ще се обучават в гимназията.

Област Монтана е част от Северозападния район за планиране, икономически най-изостаналият в рамките на целия Европейски съюз. Високите нива на безработица в региона водят до силно изразени миграционни процеси и застаряване на населението. Тези негативни тенденции са предизвикателство пред инвеститорите, които често изпитват затруднения в намирането на квалифицирана работна ръка.

Коментари: 0