Швейцария не допуска хърватите до трудовия си пазар

Загреб пострада заради проведения от Берн референдум за ограничаване на чуждестранната работна ръка

Лимит за източноевропейците

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Правителството на Швейцария отказа достъп до трудовия пазар на "най-младите" граждани на Европейския съюз (ЕС-28), информира руската служба на британската радио-телевизия BBC (Би Би Си Russian).

По този начин гражданите на встъпилата в Общността на 1 юли 2013 г. Хърватия няма да могат да се възползват от възможността за работа в конфедерацията, която е част от икономическото пространство на ЕС.

Новината идва само седмица след референдума, при който гражданите на Швейцария са гласували въвеждане на квоти за имигранти от ЕС. Това е причината съответното споразумение за трудовия пазар между Берн и Загреб да не бъде подписано по инициатива на конфедерацията.

Разочарованието в Загреб се усеща, след като делегациите на двете държави са постигнали съответните разбирания миналата година, след като Хърватия се присъедини към ЕС. Швейцарските власти заявиха, че задължението да се подпише това споразумение е загубило сила в резултат на реферндума.

Би Би Си Russian припомня, че Швейцария не е член на ЕС, но е част от Европейската икономическа общност и възприемат строгите норми на Евросъюза за свободно придвиждване.

Икономиката на Швейцария в значителна степен заивиси от чуждестранната работна ръка, като трудовите имигранти са около 20% от населението на страната. 

Подкрепи Economic.bg