Снежна буря взе 12 жертви в Япония

Затруднения в транспорта и електроснабдяването

Снимка: EPA

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Дванадесет души са загинали по време на снежната буря, обхванала Токио и Източна Япония през уикенда, съобщава агенция Reuters. Стотици хиляди домакинства са останали без електричество, нарушен е трафикът, както на наземния, така и на въздушния транспорт. 

Най-тежката снежна буря от 45 години насам донесе на Токио снежна покривка от почти 30 см. По данни на японската телевизия NHK, над 1 500 души са пострадалите от стихията.

ANA, най-големият японски авиопревозвач, докладва за отменени 338 вътрешни и 12 международни полета само за тази събота. Още деветнадесет пътници бяха ранени при сблъсък на влак в спряла композиция в гр. Кавазаки, западно от столицата. Вероятната причина за инцидента е неефективност на спирачките поради натрупалия сняг. Затруднено е и движението по някои от най-натоварените пътища около Токио.

От националната Tokyo Electric Power Company (TEPCO), която обслужва японската столица и заобикалящите региони, съобщиха за 246 хил. домакинства, останали без електричество в събота. Рано тази сутрин, техният брой е сведен до 18 хил. 

Властите на Япония предупреждават, че в региона се очаква рязко повишаване на температурите през идните дни, което ще повиши опасността от наводнения. 

Подкрепи Economic.bg