Швейцарски инвеститор влага 300 млн. евро „Горна Арда“

Идейният проект на каскадата трябва да е готов до няколко месеца

7364 ~ 1 мин. четене

Швейцарската компания Stucky ще инвестира 300 млн. евро в каскада "Горна Арда". Инвеститорът е е спечели конкурса за идейния проект, който беше обявен през пролетта, съобщи Стандарт нюз. Новината стана ясна след среща на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова с председателя на УС на компанията Вернер Казагранде. Двамата са обсъдили напредъка в изпълнението на проекта и високите очаквания на местната общност.

Идейният проект трябва да бъде готов до няколко месеца. "Stucky" e предпочетена пред други двама кандидати заради оптималното съчетание на техническа експертиза и предлагана цена. "Убеден съм, че ще предложим най-доброто решение за изграждане на каскадата, отговарящо на всички световни стандарти", каза Вернер Казагранде. Той уточни, че предстои осъвременяване на старата концепция, съобразно изискванията за ефективност, екологичност и икономическа целесъобразност.

Иванка Таушанова поясни, че интересът към размразяването на проекта е изключително голям, заради големите икономически и социални ползи, а действията на фирмата срещат одобрение сред хората, които с нетърпение чакат първата копка. В активната фаза на строителството на обекта се очаква да бъдат назначени около 3000 души.

Подкрепи Economic.bg