Siemens с концепция за еко движение по магистралата

Засега обаче не е ясно дали технологията ще бъде приложена в действителност

7394 ~ 1 мин. четене

Siemens имат представиха иновативна идея, който позволява превозните средства да станат напълно екологични. В момента компанията тества в Германия проект на име eHighway, който предвижда снабдяването на камиони с технология, позната на всички нас от тролеите и трамваите в градовете, а именно пантографи, предава kaldata.com. Тези пантографи, разбира се ще черпят енергия от кабели, които предварително ще са опънати по протежение на пътищата .

Самите камиони са снабдени или с изцяло електрически или поне с хибридни двигатели. Вторият вариант, всъщност, е по-уместен, тъй като тези возила често преминават границите на много страни по време на един курс, а едва ли подобна електрическа мрежа ще бъде развита едновременно из целия Европейски съюз. Що се отнася до пантографите, те ще използват интелигентна система, която автоматично ще ги свързва към кабелите. Разбира се, водачите на камионите ще могат да ги нагласят и ръчно.

Първите тестове са показали, че камионите вървят без проблем и достигат скорост от 90 километра в час само на електрически заряд. Засега обаче не е ясно дали технологията ще бъде приложена в действителност, било то в Германия или някъде другаде.

Подкрепи Economic.bg