Синдикатите плашат с масови стачки

Ако няма намерение да се внесе яснота и прозрачност кой управлява държавата, няма да има дълъг живот и това правителство, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров

104 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Очаквам тежка есен, протести в много сектори и браншове. Почнаха в пощите, според мен ще следват и във въгледобива, ще продължат в цялата енергетика, която е силно дебалансирана и никакви решения не помагат. Това каза пред журналисти в Министерски съвет председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от "Фокус". "Има напрежение в транспорта - железниците са на прага на колапса. Много сектори очакват решения. Ако няма такива в тези седмици, ще има социални бунтове", заяви Димитров.

"Ако няма намерение да се внесе яснота и прозрачност кой управлява държавата, няма да има дълъг живот и това правителство, и този парламент", каза още Пламен Димитров.

„Готвим нашата стратегия за исканията си. Даваме време в следващите две-три седмици до 15 октомври да преговаряме и да видим дали имат намерение да вземат някоя от нашите искания в социалната сфера и в икономиката. Междувременно синдикатът ще определя своите стъпки във всички сектори и сфери. Има напрежение", добави той.

"Най-лесният и бърз начин да стигнат пари до джоба на работещите българи е въвеждането на необлагаем минимум в плоския данък. Така ще могат между 600 и 650 милиона лева на годишна база да останат в джобовете на всички работещи българи. Искаме в бюджета за следващата година да има увеличение на бюджетните заплати поне с 10 % на фонда", каза Димитров. "Ще връчим исканията на Министерски съвет и парламента", добави той.

„Български пощи" не са изолиран остров в нашата мила родина. В цялата икономика, и в държавния сектор, има интереси, които влияят. Искаме те да бъдат отворени и сложени на масата. Кой какви интереси има - не сме врачки да гадаем, но има опити за подобни намеси. Всички структури, в които има такъв интерес, да бъдат така добри да го заявят", каза още Пламен Димитров. Той обясни, че в момента има среща в Министерски съвет с началника на кабинета.

„Ще искаме среща с министър-председателя, финансовия министър и министъра на транспорта, след като завърши заседанието на кабинета", заяви Димитров.

Подкрепи Economic.bg