Сирене намалява холестерола
Разработката е дело на млади български учени
Български студенти са разработили здравословни храни, към които вече има проявен интерес от фирми-производители. Сред модерните продукти на младите учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив са колбаси с антиоксиданти, хляб с пребиотици и сирене, което понижава холестерола, съобщи БНТ.
По думите на зам.-ректора на университета доц. Пантелей Денев най-сериозен интерес има към малотрайните колбаси с ликопен. Това е силен антиоксидант, който се съдържа в люспите на доматите и понижава риска от развитие на онкологични заболявания. На вкус новият продукт ще напомня на кренвирш в домат. Съставката замества вредните изкуствени добавки и служи като естествен оцветител на месото.
Пребиотиците, които се влагат в хляба, спомагат за намаляване на риска от рак на дебелото черво, колит и други болести на червата.