Скок на йената след първоначална обезценка

Слабостта на долара води до растеж на златото

Йената нарасна днес при волатилна търговия, след като първоначално спадна след голямата победа на управляващата партия на министър-председателя Шинзо Абе в изборите за горната камара. Резултатите дават възможност за силен мандат на Абе при провежданата икономическа политика за реинфлация.

Долар/йена падна на 99.86, рязък обрат от движението в началото на сесията, когато нарасна до 101.05, най-високо ниво след 10 юли. Евро/йена слезе на 131.39 при интрадневен пик на 132.47, което пък е най-силната стойност на единната валута срещу йената за последните почти 2 месеца. Дилъри отчетоха, че японски играчи са продавали долари срещу йената. Това е довело до задействане на стоп ордери в долар/йена и евро/йена при слабо ликвидните условия. В близък план съдбата на долар/йена ще зависи от движенията на борсовия индекс Никей. Нарастване на акциите усилва желанието за рискови покупки и това ще натежи върху йената, която е традиционно е считана за валута предлагаща сигурност и обратно.

Държавната телевизия NHK съобщи по-рано, че либерал-демократите на Абе и коалиционния им партньор ДНю Комейто" са спечелили 76 от свободните 121 места на горната камара, която общо наброява 242 места. След като изборите преминаха се очаква стабилност на японската политическа сцена, която да улесни премиера Абе в усилията му със структурните реформи, данъчната реформа и дерегулацията. Резултатите от уикенда са позитивни да Никей и долар/йена, но не се очаква значителна и незабавна реакция от пазарите. Отчасти е така, защото победата беше калкулирана, както и защото японския парламент вероятно няма да започне дебат за нова политика поне до октомври. Победата от изборите ще даде сила и на председателя на централната банка Харухико Курода в усилията му с огромните монетарни стимули, чиято цел е да сложат край на дефлацията. Курода, който беше в Москва през уикенда, където участваше в срещата на Г-20, заяви че количествените поощрения са все още в начална фаза, но вече има сигнали, че дават резултат. Срещата на Г-20 завърши с обещание да се акцентира върху растежа преди строгите мерки като за целта трябва да се съживи световната икономика, която остава прекалено слаба и да се настроят грижливо стимулите така че възстановяването да не бъде спънато от волативните финансови пазари.

Евро/долар нарасна до 1.3157. Австралийският долар скочи на 0.9216 срещу зелените пари, след като Китайската централна банка премахна контрола върху лихвите за банковото заемане. Този ход беше отдавна очакван и сигнализира решимостта на новото управление да продължи с пазарно ориентираните реформи. Китай е най-големия експортен пазар на Австралия и всяка стъпка в посока на по-голяма ефективност се счита за положителна за австралийската валута.

Слабостта на долара води до растеж на златото

Златото скочи днес с над 1% до най-високи стойности за последния месец, докато долара падаше срещу останалите валути. Жълтият метал удари 1314.49 долара за тройунция, което е най-високо ниво след 20 юни. Миналата седмица златото отчете второ седмично покачване след изказванията от Федералния резерв, че времето на намаление на стимулите все още не е уточнено.

Междувременно Китайската централна банка премахна контрола върху лихвите по междубанковите заеми, което отдавна се очакваше и сигнализира за решимостта на новото управление да продължи с пазарно ориентираните реформи.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust GLD обяви, че активите му са спаднали петък с 0.29% до 932.46 тона спрямо 935.17 тона в четвъртък.

На валутните пазари долара пада. Йената се покачва след първоначален спад при новината за голямата победа на управляващата либерал-демократическа партия, която дава възможност на министър-председателя Шинзо Абе за продължителни монетарни стимули.

Фючърсите на американския лек суров петрол се търгуваха в петък над английския сорт Брент, което се случва за първи път след 2010 година. Това показва силно търсене от американските рафинерии и е знак, че може би свърши периода в който американския петрол се продаваше с дискаунт.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0