Слаба банкова активност при кредити и депозити

В разгара на лятото макар корекциите при банките да бяха малко, повечето от тях бяха в посока към подобряване на условията по продукти

268 ~ 2 мин. четене

През изминалия отпускарски месец август, банките показаха очаквано ниска активност при промените в параметрите на кредити и депозити. Въпреки това, макар и малко, новости все пак имаше.

Нови, по-изгодни условия предложиха банките по жилищни и потребителски кредити. Финансовите институции предприели такива стъпки и при двата вида продукти обаче бяха едва 2 или 3. Толкова бяха и банките коригирали депозитните си продукти. Посоката на корекция беше отново в лихвените нива и отново надолу, се казва в месечния анализ на портала "Моите пари".

Едва две банки промениха условията си по срочни депозити през най-отпускарския месец от годината - Societe Generale Експресбанк и ОББ. И двете влошиха условията си по тези оферти.

Слаба беше активността  на банките и по отношение на промени в условията по потребителски кредити. В сравнение с високата активност последните няколко месеца, през изминалия август промените в тези оферти бяха доста по-редки.

SG Експресбанк удължи до 15 септември промоцията по кредит "Експесо" за държавни служители, както и стандартната си оферта. Банка ДСК даде нови промоционални условия на потребителските си кредити в лева от 19 август 2013 г., СИБАНК започна предлагането на нов потребителски кредит "Стимул". Райфайзенбанк удължи промоционалните си условия по потребителски кредити до 15. септември.

В разгара на лятото макар корекциите при банките да бяха малко, повечето от тях бяха в посока към подобряване на условията по продукти. Още в началото на месеца SG Експресбанк предприе стъпки към понижаване на лихвите по кредитите, които предлага. Промените засегнаха срочностите над 20 г., като левовите кредити поевтиняха с 20 процентни пункта, а евровите - с 25.

Промоция до края на септември предложи Пощенска банка. Тя обхваща кредит "Новодомци" като акцентът беше в премахването на зависимостта на лихвата от процента на финансиране от банката. В резултат на отпадането на това ограничение, лихвите също претърпяха корекция. Тя беше в посока надолу с 20 п.п.

Подобрени условия даде и ЦКБ. По своите стандартни кредити банката премахна таксата за кандидатстване. Нейният стандартен размер е 50 лв. През август Райфайзенбанк удължи до 15 септември изтичаща промоция по жилищни кредити.

Подкрепи Economic.bg