Слаби резултати за Google и Microsoft

Въпреки лекото повишение, приходите и печалбата на двете компании не оправдаха очакванията на анализаторите за второто тримесечие на 2013 година

Резултатите на две от най-големите технологични компании, Google и Microsoft, не оправдаха очакванията на анализаторите за второто тримесечие на 2013 година.

Търсачката отчете печалба в размер на 3,23 млрд. щатски долара или повишение от 16% в сравнение със същия период на предходната година. Върепки това резултатите са под очакваните от анализатори, показват данни от официалния доклад, публикуван в четвъртък.

Приходите,  от 14,11 милиарда долара, също се оказаха по-слаби от очакваните 14,41 милиарда. Основните приходи на Goolge са от реклама и отчитат увеличение от 15 на сто. Повишение се наблюдава и в обемите на мобилна реклама, която е по-евтина.

Миграцията от реклама върху десктоп компютрите към реклама върху мобилните устройства е предизвикателство, с което в момента Google се опитват да се справят, коментира изпълнителният директор на компанията Лари Пейдж.

„Преминаването на рекламата от един екран към множество екрани и към мобилните устройства създава невероятни възможности за Google”, каза Пейдж. По време на видеоконферентен разговор шефът на интернет гиганта съобщи, че Google смятат да обновят програмата си AdWords, която е добре приемана от потребителите.

От Microsoft публикуваха резултати за приходи в размер на 19,9 млрд. долара, но обявиха, че 900 млн. от тях ще отидат по разноски, свързани със слабите продажби на таблета Surface.Приходите са с 10% по-високи спрямо година по-рано, но през изминалата година, Microsoft е отписала от нея 6,2 милиарда долара за провала на придобиването на Aquantive.

Microsoft отчете печалба на акция, като се изключат еднократните ефекти, от 66 цента, или общо печалба от 4,96 милиарда.

Въпреки проблемите на бизнеса, свързан с персоналните компютри, бизнес подразделението отчита ръст от 14% в продажбите, а бизнесът със сървъри и оборудване – ръст от 9%. Microsoft понижи и прогнозата си за оперативните разходи за настоящата фискална година, до 31,3 милиарда, от досегашната за 31,9 милиарда.

Коментари: 0