Службите са искали от Yahoo данни за 13 000 потребители

Молбите са внесени в периода между 1 декември 2012 г. и 31 май 2013 г.

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-често запитванията са били мотивирани с разследвания за измами, убийства, отвличане и други престъпления, се казва в официалното становище на Yahoo

В рамките на шест месеца американската технологична компания Yahoo е получила между 12 и 13 хил. заявки за предоставяне на лични данни от страна на службите. По информация на Reuters молбите са внесени в периода между 1 декември 2012 г. и 31 май 2013 г.

Най-често запитванията са били мотивирани с разследвания за измами, убийства, отвличане и други престъпления, се казва в официалното становище на Yahoo.

Технологичните компании бяха поставени под натиск от страна на медиите и обществеността да разкрият точно естеството на тяхното сътрудничество с правителството. След изтичане на класифицирана информация се оказа, че години наред Агенцията за национална сигурност (NSA) е изисквала информация за потребителите на Apple, Microsoft и Facebook.

Всички компании отрекоха да са предоставяли директен достъп на NSA до своите услуги, а единствено когато е имало съдебна заповед за това.

Подкрепи Economic.bg