Служебното правителство ще попречи да се решат някои проблеми

ГЕРБ ще бъде първа политическа сила в следващия парламент, смята независимият депутат Марио Тагарински

252 ~ 3 мин. четене
Автор: Таня Киркова

- Г-н Тагарински, как ще коментирате провокацията на Христо Бисеров към Бойко Борисов?

Не искам да давам оценки, но едва ли той може да учи някого на морал. Аз мисля, че премиерът в оставка отговори достойно на този въпрос с факти. Нека се проверят. Вярвам само на това, което виждам с очите си. Гледам фактите и да ги интерпретираме правилно.

 

- Какво прогнозирате, че ще се случи оттук нататък?

В момента е доста нестандартна политическата конюктура. Ситуацията е доста сложна, за да е предвидима отсега. Виждате "опитните" политолози и  социолози не могат да анализират ситуацията. Но аз смятам, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила в следващия парламент. Особено след този политически разумен и мъдър ход, който изигра премиерът.

 

- Президентът как ще изиграе своя ход?

Познавам президента от дълги години. Инженер е. Бяхме заедно в Техническия университет. Специалист е. Технократ и прагматик. Би трябвало повече да вярва в собствените си възможности, да бъде на нивото на събитията, които се случват и да вземе много мъдри и отговорни решения. Има достатъчно отговорни хора, които биха могли да поемат евентуално един служебен кабинет. Има различни хипотези, които се чуват.

 

- Бихте ли приели да оглавите такъв кабинет?

Не. Едва ли. Не бих се съгласил изобщо да участвам в изпълнителната власт. Бил съм. Има по-млади хора. Бил съм достатъчно ангажиран с политиката и смятам, че трябва да е обществена личност. Нека все пак да се фокусираме какви са целите на служебния кабинет. Той трябва да проведе само изборите.

 

- Г-н Софиянски направи и някои други неща през 1997 г.

Тогава се намирахме във финансово-икономическа криза.

 

- В момента не сме ли?

В момента не сме. Ние имаме финансово-икономическа стабилност, все още. Усещането на хората обаче не е като да са щастливи. Наистина не можеш да взимаш 200 или 300 лв. заплата и да имаш сметка 500 лв. за комунални разходи. В една работеща икономика процентът на комуналните разходи от заплатата е 25%.

Много безчинства се случиха случиха при комуналните компаниите, които ни предоставят обществени услуги, без които не можем - вода, ток, парно и т.н. Те са длъжни да проведат обществени поръчки и да ни предоставят тази стока, без която не можем. Без тези публични услуги никой не може да оцелее. Там обаче се случиха много големи недоразумения. Аз се чудя как е възможно тези компании да печелят, а НЕК да губи. Значи не е било достатъчно ефективно управлението, цените са загробващи и основната вина е в ДКЕВР, защото им признава разходите.

Цените трябва да са разходоориентирани по нормативи. Една телевизия показа какви са цените на тока в Сърбия, която купува електроенергия от България. Във фактурата, която получават хората има само един ред - изразходвана електроенергия. Отдолу се вижда, че потребителят има 5% отстъпка. А цената е много по-ниска от нашата.

Допуснаха се много неща, за които вината основно носи регулаторът. Като цяло нещо е сбъркано в тази система. Не може да печелят тези компании, за които прокуратурата установи, че имат нарушения, а енергийният регулатор не ги е контролирал.

Някой каза, че премиерът е наредил да се вземе лиценза на ЧЕЗ. Не е вярно. Прокуратурата излезе със становище, че на базата на проверките трябва да се отнеме лиценза на ЧЕЗ. Това е констатация на прокуратурата. Премиерът само като глава на изпълнителна власт каза, че трябва до края на деня, наистина да се вземат мерки, за да се отговори на исканията на хората.

А хората сме ние. Моята сметка за ток също е много по-голяма от миналата година. Като в нея има разни редове, за които човек се чуди. Електромерът му показва друго. Начисляват допълнителни разходи. Нима преди ги нямаше тези разходи. Те би трябвало да са вкарани в цената. Самата цена е разходоориентирана. Ама било такова изискването на Европа. Не е такова изискването. Има факти.

Лошото е, че следващите два месеца, поради ограничената компетентност на едно служебно правителство, проблемите няма да бъдат решени. Голяма част от хората, излезли на улицата, няма да бъдат удовлетворени от това, което ще се случи в утрешните дни.

 

- Нямате ли как да решите нещата преди да бъде разпуснат парламентът?

Нищо не можем да решим повече. Ние приключваме до следващата сряда. Зависи от решението на президента и консултациите за мандата. Мисля, че той ще бъде отказан, въпреки че всичко може да се случи.

Подкрепи Economic.bg