Сметната палата откри нарушения в НСО

Сред дългия списък злоупотреби се открояват нарушенията със служебни жилища и горива

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Одит на Сметната палата показа сериозни нарушения в Националната служба за охрана (НСО). Злоупотребите са констатирани в отчета за горива, възнагражденията и ползване на служебни жилища.

Одитът показва, че колите на НСО се зареждат от бензиностанция, която се намира в двора на ведомството, а сервизът на службата е обслужвал и частни клиенти.

Установени са нередности и при закупуването на бензин и дизел. Сметната палата е открила доказателства, които показва завишен разход на служебните коли и разлики между количествата, отразени във фактурите, в боновете от бензиновозите и отчетените количества от нивомерната система в складовете.

В отговор от НСО уточняват, че тези несъответствията в стойностите на зарежданото горива се дължат на разлики в температурите. "Посочената в статията разлика в размер на 2999 литра (в доклада са посочени 2955 литра) се дължи на това, че производителят фактурира горивото при 15 градуса С, а полученото гориво се заприходява при различна от тази външна температура. В зависимост от външната температура тази разлика би могла да бъде както положителна, така и отрицателна. В конкретния случай външната температура е била по-висока от 15 градуса, поради което разликата е отрицателна", гласи обяснението на службата.

Сметната палата констатира и че в три от ведомствените жилища на НСО се живеели хора, които не са нейни служители. Според обяснението на НСО "тези лица отказват да освободят доброволно жилищата, въпреки неколкократните писмени напомняния на службата".

По повод данните, че автомобили на службата за охрана са участвали в 51 катастрофи, от службата уточняват, че има разлика между автопроизшествия и пътно-транспортни произшествия.

Според тях става въпрос за "възникнали 51 застрахователни събития с автомобили на службата" и регистрирани едва 29 леки пътно-транспортни произшествия.

От сметната палата посочват още, че са изплащани допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд, без да са регламентирани с вътрешен акт тези специфични условия на труд за всяка длъжност в НСО. През 2011 г. са изплатени възнаграждения, в размер на 265 250 лв., на цивилните служители за специфични условия на труд, без да са положили такъв. НСО дава обяснение, че средствата са от икономии.

Подкрепи Economic.bg