Smith & Wesson страда от оръжеен балон

Акциите на компанията се сринаха, след като тя обяви спад в продажбите и печалбата

Smith & Wesson страда от оръжеен балон
300 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Емблематичният производител на оръжие Smith &Wesson отчете рязък спад от 23% в продажбите си през последното тримесечие до 132 млн. долара, пише Bloomberg. Още по-силно отстъпление е регистрирано в нетната печалба - с 45% до 14,6 млн. долара или 26 цента за акция.

Приблизително 87% от понижението в продажбите се дължи на свиване в търсенето на дълги, бойни, автоматични оръжия или т.н. „черни автомати“. Търговците са сигнализирали за нарастващи запаси от непродадена стока. От компанията съобщиха, че интересът към полимерни пистолети и револвери остава силно. Резултатите принудиха производителя да занижи годишните си прогнози. Според корекциите, продажбите за фискалната година, завършваща през април ще са между 530 и 540 млн. долара, вместо първоначално очакваните 585 - 600 млн. Заложената печалба е 89-94 цента, при прогнозирана по-рано 1,3-1,4 долара за акция.

„Имаше балон на пазара през последните 1-2 години. Основна причина за това бяха „черните автомати“ и намеренията за затягане на контрола“, посочва за агенцията Браян Рутенбър, анализатор в CRT Capital. Купувачите побързаха да се запасят с оръжия след масовата стрелба в училище в щата Кънектикът през 2012 г., опасявайки се от законови ограничения. Политическата подкрепа за по-стриктни регулации, обаче, отслабна през последните месеци.  

Новината доведе до сътресение в акциите на Smith & Wesson – втората най-голяма публично търгувана компания от бранша. Дяловете поевтиняха с 13% до 11,36 долара за брой, което е и най-големият дневен спад от 15 август 2012 г. От началото на годината до вчерашния ден производителят бе загубил само 2,9% от пазарната си капитализация. За същия период, най-големият играч в индустрията Sturm, Ruger & Co се обезцени с 30%, а към тази загуба се добави и днешния спад от 3,4%.

Коментари: 0