София блокирана от протести

КНСБ, "ранобудните", надзиратели и таксиметрови шофьори ще изразят недоволството си в днешния ден

72 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Няколко протеста ще блокират столицата днес. В 11.00 часа ще започне общостудентско шествие на „Ранобудните студенти“, които призовават своите колеги и преподаватели да излязат и да ги подкрепят пред сградата на Народното събрание. Сред тях ще са и надзиратели от затворите, които са недоволни от отношението на държавата към тяхната професия.

Малко по-късно ще започне общонационалният протестен митинг на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), които оповестиха намерението си да протестират още в началото на ноември. Причината за недоволството им е техните предложения за промяна в бюджета, които не са взети предвид.  Сред исканията на синдикатите са гарантиране навременното плащане на заработените трудови възнаграждения, незабавно приемане на законовата норма за криминализиране укриването на осигурителни вноски и други. Очаква се в протеста да се включат около 8 хил. души. Митингът на КНСБ стартира от площад „Македония“, където профсъюзът ще връчи декларация на здравния министър Таня Андреева с исканията на здравните работници, а после ще внесе декларацията при премиера.

Междувременно таксиметрови шофьори от Пловдив ще пристигнат в столицата за протест. От Асоциацията за защита на превозвачите и шофьорите на таксита в Пловдив съобщават пред "Фокус", че в София ще пристигнат близо 30 автомобила още в 9 часа. "Нашите искания са икономически и социални и касаят бранша", каза Георги Ряпов, председател на Асоциацията.

Таксиметровите шофьори настояват колите им да не се сменят на 10, а на 15 години, както и за въвеждане на минимална тарифа, която да е еднаква за всички фирми. Те се обявяват и против идеята водачите да се явяват на психотест всяка година.

Паралелно с демонстрацията в столицата, протест на таксиметровите шофьори ще има и в Пловдив. Браншът се обявява срещу намерението на транспортното ведомство да задължи таксиметровите водачи да плащат патентен данък. Очаква се към таксиджиите в София да се присъединят техни колеги от цялата страна и да блокират площада с автомобилите си.

Подкрепи Economic.bg