Спад на основните валути

Еврото, австралийският и новозеландският долар са основните губещи от страховете на пазарите

Еврото падна срещу долара близо до скорошното 3-месечно дъно, притиснато от опасенията за политическа несигурност в Гърция и Франция, където ръководствата претърпяха промяна. Това може да подкопае изпълнението на стриктните мерки, които са условие в борбата с дълговата риза в еврозоната.

Единната валута получи удар от изказването във вторник на лидера на лявата коалиция в Гърция, че ангажимента на страната към ЕС/МВФ по отношение на спасителната сделка е станал нулев и изпразнен от съдържание. Двете основни политически сили, които подкрепят спасителния план, не успяха да спечелят мнозинство по време на изборите през уикенда и това оставя много въпросителни за способността на държавата да избегне фалит и да остане в еврозоната. Тази несигурност натежа върху валутите, които са чувствителни на риск и свали новозеландския долар до 4-месечно дъно. Голямата въпросителна е дали инвеститорите ще реагират глобално на европейските проблеми или това ще доведе само до слабост на еврото. 

Самото евро може би няма да спада много бързо, защото играчите вероятно вече са заели позиции срещу него. Най-вероятен изглежда спад през следващите седмици към 1.29 или 1.28. Днес евро/долар слезе на 1.2970, което не е далеч от 3-месечното дъно от понеделник на 1.2955. Опционни дилъри споделиха, че еврото може да получи подкрепа от опционни бариери на 1.2950 и по-ниски нива. Съществуването на такива опционни бариери предполага, че търгуващите с опции могат да се намесят и да купуват евро ако валутата слезе до въпросните нива.

Еврото се понижава тази седмица след изборните резултати в Гърция и Франция. Новоизбраният френски президент, социалиста Франсоа Оланд, се застъпи за борба с кризата, подхождайки повече към икономически растеж, което може да доведе до напрежение с настояването на Германия за стриктните фискални мерки.

През последните няколко дни налице са доста причини за избягване на рисковите активи, включително данните от миналата седмица за пазара на труда в САЩ. Всичко започна с известно избягване на рисковите активи, последвано от теглене на печалби в тези залози, но сега по всичко изглежда, че се формира нов тренд при който се тества долната страна на рейнджа. Това прави уязвими еврото и австралийския долар. Новозеландският долар днес слезе срещу американския си съименик до 0.7845, което е най-ниска стойност след началото на януари. Австралийският долар също слезе до 4-месечно дъно срещу зелените пари на 1.0060.

Предлагащата сигурност японска йена остана стабилна. Долар/йена се котира на 79.85. Австралийски долар/йена падна под 80.40 и до най-ниски нива след януари. Вътрешно присъщата волатилност в този крос изригна до едномесечен връх над 13%, тъй като пазарите бързаха да се защитят от нови спадове на австралийския долар.

 

Златото в отбора на губещите заедно с еврото и по-рисковите активи

 

Златото падна до 4-месечно дъно заради слабостта на еврото, а инвеститорите се безпокоят от несигурността в Гърция, която заплашва да потопи страната в хаос и поставя под съмнение усилията за край на европейската дългова криза.

Спот цената падна с над 1% до 1586.74 долара за тройунция.

Лидерът на левите в Гърция, който получи мандат за формиране на ново правителство, засега не успява, тъй като опозицията му срещу спасителния план отблъсна много от основните партии и разтърси доверието на пазарите, че еврозоната ще се оправи сама в кризата.

Притеснените инвеститори потърсиха сигурни активи, като долара и германските облигации, докато златото остана в групата на избягваните евро и по-рискови активи. Единната валута се насочи към осми пореден ден на загуби и поевтиня близо до скорошното 3-месечно дъно срещу долара.

Ситуацията в Европа е трудна, но това което става на пазарите е, че търгуващите продават всички активи асоциирани с риска и трудно могат да се оправдаят ценовите движения. Анализатори очакват следващото ниво на подкрепа при жълтия метал да е 1580 долара след пробива на 1620 долара, което беше долната част на ценовия рейндж в който се задържа търговията през последния месец.

Физическият сектор в Азия се съживи и купувачите се възползваха от резкия спад на цената след седмици на слаби движения. Покупките днес бяха значими независимо, че цената продължава да пада.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0