Спад на продажбите на смартфони

Световният пазар на мобилни телефони ще постигне най-слабия си растеж от 2009 година насам

Световният пазар на мобилни телефони ще постигне  най-слабия си растеж от 2009 година насам. Причините са трудните икономически условия, става ясно от нов доклад на консултантската компания IDC, предаде АФП.

Очаква се през тази година глобалните доставки да се повишат с 4 процента, като прогнозите са много от потребителите да запазят старите си мобилни апарати вместо да се сдобият с нови. Те предпочитат да оставят стария модел заради несигурните работни места и икономическите перспективи.

1,8 милиарда мобилни телефона ще бъдат доставени тази година спрямо 1,7 милиарда през 2011 г., става ясно от данните. До края на 2016 г. IDC прогнозира, че продажбите ще достигнат 2,3 милиарда мобилни телефона.

От компанията прогнозират 10 процента спад на продажбите на смартфони през тази година. Броят на продадените смартфони ще се увеличи до дял от 38,8% или 686 милиона единици тази година, уточни компанията.

Според IDC операционната система Андроид на Гугъл ще увеличи дела си на пазара на смартфони до 61 процента. След това обаче той ще намалее заради конкуренцията на други системи.

Коментари: 0