Спасяват единната валута със 120 млрд. евро

Европейските лидери съгласуваха пакта за растеж

След трудни преговори европейските лидери са съгласували пакта за растеж, чиято стойност е 120 млрд. евро. Той бе предложен от Германия, Франция, Италия и Испания, като целта е мерките да помогнат на засегнатите от рецесия държави от еврозоната да възстановят икономиките си и да създадат нови работни места. Това съобщи председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, цитиран от АФП. Днес срещата за спасяването на еврото в Брюксел продължава.

След срещата стана ясно, че капиталовата база на Европейската централна банка ще бъде повишена с 10 млрд. евро. В иновации, малки и средни предприятия и инфраструктурни проекти ще бъдат инвестирани 60 млрд. евро. Парите ще помогнат на фирмите да излязат от фирмата. Ще бъдат емитирани европейски облигации на стойност 4,5 млрд. евро.

По време на срещата Италия и Испания заплашиха да блокират всички решения, ако не получат незабавна помощ от еврозоната за сваляне на доходността по техните облигации. Италианският премиер Марио Монти предупреди, че ще блокира преговорите, освен ако ЕС не мобилизира спасителните си средства, с които да гарантира италианските и испански облигации.

Испания настоя за получаването на директна помощ за рекапитализирането на банките, а Италия поиска приемането на мерки за съкращаване на доходността  по облигациите на кризисните страни от еврозоната. Позициите на двете страни бяха подкрепени и от френския президент Франсоа Оланд.

Според германският канцлер Ангел Меркел строгите мерки за икономии и дългосрочните стъпки към икономически и валутен съюз са най-добрият начин за преодоляване на кризата, докато Оланд предлага сплотеност и незабавни стъпки за стимулиране на растежа.

По-късно стана ясно, че Италия и Испания са оттеглили възраженията си за пакта за растеж.

По думите на председателя на Еврогрупата Жан Клод Юнкер двете нации са получили мерките, изискани от тях, насочени към облекчаване на пазарите. 

Коментари: 0