Спират европейските пари за ВЕИ централи

Парите ще се насочат към друг тип микропредприяитя

224 ~ 1 мин. четене

Пари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) вече няма да се отпускат за изграждане на централи, които произвеждат ток от възобновяеми енергийни източници. Това е записано в индикативния график за прием на проекти, публикуван на страницата на Министерство на земеделието, предаде Стандарт.

Изрично е посочено, че по мярката, по която досега приоритетно се подпомагаше изграждането на еко електроцентрали, няма да се приемат предложения за създаване на нови възобновяеми енергийни източници и по-специално фотоволтаици. Парите по мерки 311 и 312 на ПРСР ще бъдат разпределени за създаване на друг тип микропредприятия или туристически атракции в малките общини. Приемът на заявления започва веднага след Великден.

Причината за орязването на зелените проекти е кризата с тока, на която сме свидетели в последните седмици, коментираха от земеделското министерство. Именно зелената енергия се сочи като един от главните виновници за кризата, предизвикана от намаленото потребление на електроенергия.

Вчера продължи масовото изключване на централи, които произвеждат ток от слънце и вятър. За днес няма подобни разпореждания.

Подкрепи Economic.bg