Спряха блокадата на металурзите от Кърджали

6174 ~ 1 мин. четене

Полицията в Кърджали спря блокадата на работниците от ОЦК, които в 9,30 ч. обсадиха пътя за Хасково в близост до завода. Те успяха да направят обаче само един кръг, като редом до тях в първите редици беше кметът инж. Хасан Азис, който донесе лично документа за валидност на протеста.

На място пристигнаха полицаи, които обявиха за блокадата за незаконна. Според тях в подписания от кмета документ липсва резолюцията „разрешавам”. Вместо това градоначалникът е написал „съдействие за нормалното протичане на проявата и за спазване на обществения ред”.

Това внесе смут в редиците на стачниците, които понечиха да препречат пътя на преминаващи коли. След намеса на синдикалистите се отместиха от шосето, но останаха отстрани до 10,30 ч. „Това, че съм тук, показва подкрепата ми към исканията на работниците”, коментира  Хасан Азис, който определи ситуацията като проява на „спортна злоба и начин да се отменят заповедите на кмета. „Донесох лично заповедта, нека да дойде лично някой да ми каже, че протестът е незаконен”, каза още Азис и попита риторично: \"А кметът законен ли е?\"

Малко преди това той декларира, че мястото му е сред работниците, което предизвика ръкопляскания и скандирания от тяхна страна. Мнозина от металурзите споделиха, че са готови да стигнат до край в протеста си и че ако трябва, ще стачкуват и нощно време. В завода очакват премиера Бойко Борисов, който ще се срещне с тях следобед.

Подкрепи Economic.bg