Стачка заплашва изборите в Гърция

Синдикатът на общинските служители настоява за по-високи възнаграждения за ангажираните във вота

Стачка в Гърция заплашва да провали парламентарните избори на 17 юни. Синдикатът на общинските служители настоява за по-високи възнаграждения за ангажираните във вота, твърдейки, че неговите членове получават далеч по-малко от необходимото.

Служителите на общинската администрация имат основен принос в изборния процес в Гърция. Те участват в подготовката на избирателните секции и дори в транспортирането на бюлетините. Техният синдикален лидер обяви, че профсъюзът е решил да проведе двудневна стачка на 16 и 17 юни, като дотогава служителите няма да извършват никаква дейност, свързана с изборите. Ако заплахата стане факт, Правителството ще трябва да издаде заповед за мобилизиране, с която да принуди служителите да се върнат на работа.

Другата основна тема в Гърция е вчерашното насилие в телевизионен ефир. Говорителят на крайнодясната партия "Златна зора" Илиас Касидиарис удари в сутрешен блок кандидат-депутата Лиана Канели. Насилието предизвика политически шум и суматоха, а "Златна зора" обяви, че налага ембарго на всички медии. Правителството и политическите партии осъдиха остро насилствените действия.

Коментари: 0