Станишев не може да отиде в ЕП, ако няма редовно заседание

Действията на лидера на БСП са опит да спаси собствената си кожа и да не понесе отговорност, казва експертът по конституционно право

Проф. Георги Близнашки пред Economic.bg:

Снимка: БГНЕС

"След казуса "Пеевски" се създаде един прецедент, че лицето запазва пълномощията си, ако не бъде изрично освободено от НС. Преди тази случка в ситуацията със Сергей Станишев би могло да се спори дали е нужно изрично изявление, но сега, след решението на КС за депутата от ДПС, е нужно изричното решение на НС. Оттук вече стои въпроса за редовното заседание на парламента". Това коментира пред Economic.bg експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки на въпрос дали Станишев трябва да бъде изрично освободен от НС или това може да се случи и без подобно действие. Темата стана актуална, след като днес парламентът не събра кворум, за да гласува освобождаването на лидера на левицата и има съмнения дали това ще се случи и в следващите заседания.

"Председателят на парламента, в случая Михаил Миков, трябва да сложи във възможно най-кратък срок точката с освобождаването на народния представител, за да замине в Европарламента.  По възможност това трябва да е първото по ред заседание, тук няма тълкувание на закона", коментира още проф. Близнашки.

По думите му няма нужда от предварително произнасяне на комисии. Нужно е обаче потвърждаване от лицето, което трябва да бъде освободено, от трибуната на НС. "Тази точка е нужна, за да се избегне злоупотреба", казва той: "След прецедента с казуса Пеевски не може Сергей Станишев да бъде освободен без изричното заседание на НС", категоричен е проф. Близнашки.

"По принцип не се допуска съвместяване на два различни мандата по нашето право. Във Франция това е допустимо, но в България това е изключено. Затова Станишев не може да отиде в ЕП, ако не бъде изрично освободен от това НС. Просто нашето право не го допуска и това ще бъде противозаконно", добавя бившият народен представител и инициатор на референдума по темите с гласуването.

"Действията на Станишев са опит да спаси кожата си. С една дума това е бягство или дезертьорството - стремеж да се избяга от носенето на последиците на неговото управление", смята проф. Близнашки.

Коментари: 0