Щастието се постига със 75 хиляди долара

Пестеливите хора са по-доволни от живота си, твърдят психолози

Щастието се постига със 75 хиляди долара
480 ~ 2 мин. четене

Учени изчислиха колко ни трябва, за да сме щастливи - точно 75 хиляди долара. С такава сума човек изпитва чувство за благосъстояние, а след като тя бъде надхвърлена, усещането изпада в застой, показва ново изследване на Американската психологическа асоциация.

"Емоционалното чувство за благосъстояние се увеличава с доходите, но няма голям напредък след постигането на годишен доход в размер на 75 хил. долара", обяснява д-р Мириам Татзел от университета в Ню Йорк.

"Едно общество, в което някои хора се превръщат в идоли само защото са много богати, поставя стандарти за успех, които не могат да бъдат постигнати. Това ни кара да опитваме да постигнем този стандарт, като работим повече и храчим повече пари. Успокояването на задвижваната от потреблението икономика, по-малкото работа и по-малката консумация са по-полезни за околната среда, както и за хората", добавя експертът.

Според нея материализмът е лош за благополучието ни, защото желанията ни се увеличават, а това, което вече имаме, бързо ни омръзва. Така започваме да искаме нещо друго, което води до повече консумация.

Колкото по-голяма е разликата между това, което иска един човек, и това, което има, толкова по-голямо е разочарованието. По-малкото материализъм се равнява на повече щастие", категорична е д-р Татзел.

Тя твърди още, че пестеливите хора са по-доволни от живота си. Това се дължи на факта, че те избягват отрицателните последици от харченето на твърде много пари.

Други изследвания пък сочат, че хората намират по-дълготрайно щастие, като променят заниманията си, а не като увеличат материалното си състояние.

"Преживяванията остават в паметта, те са несравними, често се споделят с другите и няма нужда да изискват много средства", казва д-р Татзел.

Коментари: 0