Щатските служби подслушват световни компании като Siemens

Барак Обама пък обещава пред германска телевизия повече да не се "слушат" телефоните на Меркел

Ед Сноудън с още разкрития за СРС-тата на АНС:

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) се занимава активно с промишлен шпионаж. Това заяви бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън в интервю за германската телевизия ARD, цитирано от руската служба на британската радио-телевизия BBC (BBC Russian).

Обект на следене от АНС според агента – беглец са големите международни компании, които активно конкурират американски фирми на световните пазари.

Според думите на Ед Сноудън АНС ще събира информация за компании като например немския технологичен и енергиен гигант Siemens. „Ако сметне, че тези сведения са от полза за националните интереси на САЩ”, твърди ексагентът.

BBC Russian припомня, че информацията на Сноудън за подслушванията на германската канцлерка Ангела Меркел от АНС предизвика вълна от възмущение в Германия. Оказа се, че специалните разузнавателни средства (СРС) са се използвали за „слушане” на смартфона Blackberry на лидера на ФРГ, която преди това е използвала далеч по-безопасната Nokia.

Разкритието разгневи и самата Меркел, като миналата седмица на Барак Обама му се наложи да се оправдава по случая по време на интервю за германската телевизия ZDF. Той се измъкна с това, че телефонът на канцлерката се е подслушвал „по погрешка” и „подобно нещо няма да се повтори”.

Припомняме, че Ед Сноудън разкри за използване на СРС-та срещу поне 35 световни лидера, на което президентът Обама опонира, че това било „нормално”, понеже някои чужди спецслужби се интересували дори от това с какво закусвал всяка сутрин.

 

Коментари: 0